Novaboost aanvragen
NOVABE

De essentie van een effectieve recruitment funnel

recruitment funnel

Na het lezen van deze blog weet jij de essentie van de recruitment funnel, een cruciaal instrument voor elke professional of recruitmentafdeling. Deze funnel helpt om het wervingsproces gestructureerd en efficiënt te beheren, waardoor je als organisatie beter gekwalificeerde kandidaten kunt aantrekken en selecteren. Ontdek wat een recruitment funnel inhoudt en hoe je deze optimaal inzet voor jouw organisatie.

Wat is een recruitment funnel en hoe ziet het eruit?

Een recruitment funnel is een model dat het wervingsproces van begin tot eind in kaart brengt, van het eerste contact met potentiële kandidaten tot het moment van aanname. Hoewel er meerdere versies van de funnel bestaan met extra fases, presenteren we hier de meest voorkomende vorm.

 • Clicks: De allereerste fase van de funnel, waarbij potentiële kandidaten klikken op jouw vacature advertentie. Dit is de eerste stap in het aantrekken van aandacht.
 • Aanvragers: Nadat geïnteresseerden hebben geklikt, dienen ze een aanvraag in om officieel te solliciteren naar de positie. Dit zijn jouw daadwerkelijke kandidaten.
 • Screening: In deze fase worden de sollicitaties beoordeeld en gescreend op relevantie en kwalificaties, om te bepalen wie doorgaan naar de volgende ronde.
 • Werkaanbiedingen: Kandidaten die succesvol door de screening komen, ontvangen een werkvoorstel. Dit is de voorlaatste stap voordat ze een deel van je team worden.
 • Hires: De laatste fase waarin de geselecteerde kandidaten het aanbod accepteren en officieel in dienst treden.

Dit is waarom het zo belangrijk is en wat het voor informatie geeft

Een goed ontworpen recruitment funnel is onmisbaar voor het stroomlijnen van je wervingsproces. Het biedt niet alleen inzicht in de effectiviteit van je recruitment maar helpt ook te identificeren waar potentiële verbeterpunten liggen. Bijvoorbeeld, als er veel clicks zijn maar weinig sollicitaties, kan dit wijzen op een verschil tussen de verwachtingen gewekt door de advertentie en de vacature zelf. Of, als veel kandidaten de screening niet passeren, kan dit duiden op onduidelijke kwalificatievereisten.

Zo pas je de recruitment funnel toe

Het toepassen van een recruitment funnel in jouw wervingsproces kan door elke stap zorgvuldig te analyseren en te optimaliseren. Dit vereist een gedetailleerde uitwerking en visualisatie van elke fase, ondersteund door specifieke metrics en KPI’s om de doorstroom en conversie van kandidaten te meten.

Optimaliseren van je recruitment funnel doe je zo

Om je recruitment funnel te optimaliseren, begin je met het stellen van kritische vragen over elke fase:

 • Wat is het percentage van mensen die de vacature lezen maar niet solliciteren?
 • Hoeveel inzendingen voldoen niet aan de gestelde essentiële eisen voor de functie?
 • Welke rekruteringskanalen resulteren zelden of nooit in het aannemen van nieuwe werknemers?
 • Bestaan er verschillen in de sollicitatiefunctie tussen verschillende managers of afdelingen?
 • In welk stadium van het wervingsproces haken de meeste kandidaten af?
 • Hoe vaak wordt een uiteindelijk aanbod afgewezen door de gekozen kandidaat?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je gerichte acties ondernemen om je funnel te verfijnen en te optimaliseren, wat uiteindelijk leidt tot een efficiënter wervingsproces en hogere kwaliteit van aanwervingen.

Advies nodig?

Contacteer Novabé vandaag nog voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zetten we de volgende stap naar een succesvolle toekomst met de recruitment funnel die bij jou past.

Klaar voor de Novaboost in jouw wervingsstrategie? Wij zijn er om je te helpen elke fase van jouw recruitmentproces naar een hoger niveau te tillen. Ontdek ook onze diensten op het gebied van interim recruitment en recruitment automation om je wervingsproces nog verder te verbeteren.

 

Leave A Comment

Our purpose is to build solutions that remove barriers preventing people from doing their best work.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)